KJØTTFYLLET
1 kg | karbonadedeig eller kjøttdeig |
200 g | bacon , i terninger |
2 | løk , i terninger |
5 fedd | hvitløk eller mer, finhakket |
2 ss | tomatpuré |
1 dl | rødvin (kan sløyfes) |
3 | gulrøtter , i terninger |
1 | rød paprika , i biter |
250 g | sellerirot , i terninger |
2 stilker | stangselleri , i biter |
2 bokser | hermetiske tomater (800 g) |
2 ss | kalvefond (smak til) |
1 dl | vann |
basilikum frisk eller tørket | |
salt og pepper |
BÈCHAMELSAUS
7 dl | H-melk , oppvarmet mot kokepunktet |
6 ss | smør |
4 ss | hvetemel |
1/4 ts | salt (ca.) |
TILBEHØR
20 | pastaplater (ca.) |
100 g | parmesan , revet |
Skjær opp grønnsakene, slik at du har alt klart før du setter i gang.
Finn frem en gryte og stek baconet gyllent og legg til side. Stek også karbonadedeigen i 2 eller 3 omganger og legg til side.
Stek løken i et par minutter, til den er blank og myk. Tilsett deretter hvitløk og tomatpuré og la det stå å surre på middels varme et par minutter, og tilsett deretter rødvinen. Når den er nesten kokt inn tilsetter du resten av grønnsakene, baconet, den stekte karbonadedeigen, tomatene og krydderet, og lar det småkoke til mesteparten av væsken er fordampet. Tilsett vann og kalvefond (kan erstattes med annen kjøtt- eller grønnsaksfond, eventuelt en buljongterning – smak deg frem). La sausen småkoke ca. 30 minutter, og tilsett eventuelt mer vann dersom væsken fordamper. Smak til med salt, pepper og eventuelt mere krydderurter underveis.
Mot slutten av koketiden lager du Bèchamelsausen. Smelt smøret i en gryte på lav varme, tilsett mel og rør godt sammen. La blandingen koke i ca. 2 minutter, uten at den tar farge. Ta gryten vekk fra kokeplaten. Øs ca. en øse av den varme melken oppi gryten og rør raskt. Gjenta dette, men du kan øke på med litt mere melk av gangen etterhvert som smør- og melblandingen blir jevn. Når sausen er jevn kan du sette gryten tilbake på platen på lav varme. Smak til med salt og la den koke et par minutter under stadig omrøring.
Smør en stor ildfast form (ca. 38 x 28 cm) og fordel kjøttsaus, pastaplater, Bèchamelsaus og revet parmesan lagvis i denne rekkefølgen. Du kan selv velge om du vil avslutte med et lag kjøttsaus eller Bèchamelsaus. Strø over et ekstra lag med revet parmesan, og stek ved 200 grader i 30-35 minutter, til lasagneplatene er gjennomkokte og lasagnen er gyllen på toppen. La lasagnen hvile ca. 10 minutter før servering. Serveres med en grønn salat og godt brød, for eksempel eltefritt brød.