Ingredienser
500 g | sellerirot , i terninger |
2 | poteter , i terninger |
2 | sjalottløk , finhakket |
2 | vårløk , strimlet |
2 ss | smør eller nøytral olje |
6 dl | grønnsaksbuljong eller utblandet fond |
4 dl | melk |
1/2 | sitron , saften (smak til) |
salt | |
kajennepepper |
GARNITYR
150-200 g | bacon , i terninger |
1 | eple , i terninger |
1 | selleristilk , finsnittet |
frisk timian | |
ekstra virgin olivenolje |
Skrell og del sellerirot og poteter i jevnstore biter. Fres grønnsakene i smør eller olje, sammen med vårløk og sjalottløk. Tilsett buljong og la det hele småkoke til grønnsakene er møre, etter ca 15 minutter. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser.
Tilsett melk til suppen får ønsket konsistens. Ønsker du en litt mer ”festkledd” suppe kan du erstatte noe av melken (ca. 1 1/2 dl) med kremfløte eller creme fraiche. Gi suppen et forsiktig oppkok og smak deretter til med salt og kajennepepper.
Mens grønnsakene står og putrer, sprøsteker du baconterningene i en stekepanne. Mot slutten av steketiden tilsetter du eplebiter og selleristang. La det surre med ca. ett minutt. Sett til side.
Ha suppen i dype tallerkener og fordel bacon- og epleblandingen over. Drypp litt av din beste olivenolje over og gi gjerne suppen et dryss med frisk timian. Server suppen med godt brød som tilbehør, for eksempel focaccia.